Ροχαλητο και συνδρομο απνοιων στον υπνο

   Το ροχαλητό είναι ένας ήχος που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου από τη δόνηση των τοιχωμάτων του φάρυγγα και της μαλακής υπερώας (το πίσω τμήμα της οροφής του στόματος). Η δόνηση αυτή των τοιχωμάτων δημιουργείται από τη δύσκολη δίοδο του αέρα μέσα από ένα στενεμένο φάρυγγα. Η στένωση του φάρυγγα συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου και οφείλεται σε παράγοντες που έχουν σχέση με την ανατομική κατασκευή της περιοχής και το βαθμό μυϊκής χαλάρωσης την ώρα του ύπνου.

   Σε ορισμένους ανθρώπους το ροχαλητό δεν είναι αθώο και συνοδεύεται από πλήρεις διακοπές της αναπνοής που διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι πάνω από ένα λεπτό. Κατά τη διάρκεια των διακοπών αυτών σταματάει το ροχαλητό και ξαναρχίζει πιο έντονο όταν το άτομο ξαναρχίζει να αναπνέει. Οι ασθενείς συνήθως δεν αντιλαμβάνονται τις άπνοιες και σπάνια ξυπνάνε τελείως, με αίσθημα σαν να πνίγονται. Η σύζυγος ή ο σύζυγος παρατηρούν συχνά ότι το ροχαλητό και η αναπνοή τους σταματάει για λίγο, ενώ αυτοί προσπαθούν να αναπνεύσουν και κινείται ο θώρακας και η κοιλιά τους. Συχνά τους σκουντάνε τρομαγμένες, φοβούμενες μήπως σταματήσουν οριστικά να αναπνέουν.

Δρ. Κωνσταντίνος Κατσούλης - Ροχαλιτό

   Όταν ο αριθμός των απνοιών είναι μεγάλος και συνοδεύονται από συμπτώματα όπως κούραση και υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας ακόμα και κατά την οδήγηση, νυχτερινή συχνουρία, πρωινούς πονοκεφάλους, εμμένουσα υπέρταση τότε μιλάμε για το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο. Η συχνότητά του φθάνει στο 10% του ενήλικου πληθυσμού και είναι συχνότερο στους άνδρες. Η μη αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, καρδιακή ισχαιμική νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια ή και διαταραχές συμπεριφοράς.

   Πρέπει να τονιστεί ότι όσοι ροχαλίζουν δεν σημαίνει ότι κάνουν και άπνοιες στον ύπνο. Οι ασθενείς όμως που πάσχουν από το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο σχεδόν πάντα αναφέρουν ότι ροχαλίζουν από χρόνια.

   Εάν λοιπόν σας έχουν πεί ότι ροχαλίζετε έντονα και εσείς ξυπνάτε κουρασμένοι νιώθοντας έντονη υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι καλό να συμβουλευτείτε Ωτορινολαρυγγολόγο και Πνευμονολόγο.

   Η πρόληψη σώζει και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.